Myter om måleriutbildningen | En Ny Framtid
top of page

Varför välja ett yrkesprogram?

För dig som vill ha ett praktiskt arbete i framtiden finns gymnasieskolans olika yrkesprogram. På ett yrkesprogram utbildar du dig till ett yrke, många yrken, inte minst målare, är eftertraktade på arbetsmarknaden – nya talanger är ständigt efterfrågade! På ett yrkesprogram varvar du teoretiska ämnen med praktiska, du får med andra ord göra något annat än att bara sitta still i en skolbänk i 3 år. Du lär dig sådant som du faktiskt har användning av i yrkeslivet och du kan börja jobba inom ditt valda yrke direkt efter studenten.

För vem passar bygg- och anläggningsprogrammet?

Bygg- och anläggning är ett av yrkesprogrammen på gymnasiet. Där ska du gå om du är intresserad av att få ett riktigt hantverksyrke. Gillar du att vara kreativ, hitta praktiska lösningar på utmaningar och att både samarbeta och jobba självständigt? På Bygg- och anläggningsprogrammet får du prova på allt detta. Dessutom kommer du att ha roligt i skolan, och vem vill inte det? På bygg- och anläggning lär du dig tillsammans med andra vilket skapar bra sammanhållning och gruppgemenskap. Om du är intresserad av snickeri, mureri, betongarbete, plåtslageri eller måleri är bygg- och anläggningsprogrammet definitivt något för dig. Till årskurs 2 väljer du din inriktning och det är då du kan välja att utbilda dig till målare! De inriktningar du kan välja mellan är:

  •   Måleri

  •   Husbyggnad

  •   Mark och anläggning

  •   Anläggningsfordon

  •   Plåtslageri

 

Att jobba inom måleri är ett genuint hantverksyrke där du får jobba kreativt och faktiskt skapa något på riktigt.

Ett yrkesprogram stänger inga dörrar!

För att få behörighet att söka till ett yrkesprogram som till exempel Bygg- och anläggningsprogrammet krävs att du har godkänt i matematik, engelska och svenska eller svenska som andraspråk, samt ytterligare fem ämnen. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet till högskolan. Yrkesprogrammet förbereder dig alltså för både yrkeslivet direkt efter gymnasiet och för att plugga på yrkeshögskola eller universitet. Ett yrkesprogram stänger alltså inga dörrar utan öppnar fler!

DET FINNS MÅNGA MYTER kring yrkesutbildningar, som t.ex inriktning måleri på gymnasiet. Den vanligaste myten är att man inte får högskolebehörighet, vilket inte stämmer. Det finns även andra myter som vi slår hål på nedan.

Vill du läsa mer om högskolebehörighet kan du göra det här.

pil lila.png

Myter om yrkesprogram

8 myter om måleriutbildningen

1

Det finns oändliga möjligheter att ändra sig efter gymnasiet. Det viktigaste är att du väljer en gymnasieutbildning du tycker är intressant och kul. Då blir studierna roligare. Efter studenten kan du arbeta som målare eller läsa till något annat, men du har en utbildning till målare att stå på. En bra start i karriären.

Gymnasievalet avgör din framtid

2

Det är inte bortkastat att gå yrkesprogram med inriktning måleri. Måleribranschen är en modern bransch med modern teknik där du som målare får bidra till att bygga framtidens bostäder, kontor och samhälle. 

Du ska inte kasta bort dina betyg på en yrkesutbildning

3

Det går att få högskolebehörighet på ett yrkesprogram med inriktning måleri. Läs mer om högskolebehörighet och måleriutbildningen här.

På ett yrkesprogram får du ingen högskolebehörighet

4

Tvärtom så ser man att efterfrågan efter personer som läst på yrkesprogram ökar. Det finns många möjligheter att börja jobba direkt efter gymnasiet. 

Varje år anställer måleribranschen hundratals unga från måleriinriktningen.

Efter gymnasiet är det svårt att få jobb

5

Svenska målare har en omfattande hantverksutbildning. Det är en kompetens som gör det lätt att få jobb i Sverige eller utomlands.

Vill du jobba utomlands ska du ju inte gå ett yrkesprogram

6

Alla program i gymnasiet ser olika ut. Oavsett vilket program du går i gymnasiet så läser du gymnasiegemensamma ämnen såsom svenska, engelska och matte. På yrkesprogrammen läser man dessutom yrkesteori och kan välja till de kurser som krävs för att få högskolebehörighet. Dessutom får man visa att man kan det man läst ute på ett företag. Det är tuffare än man kan tro.

Yrkesprogrammen passar för dem som inte vill plugga

7

Lärlingsutbildning är en annan form av gymnasieutbildning som innebär att utöver att läsa gymnasiegemensamma kurser i skolan gör din yrkesutbildning på ett företag. Det är faktiskt en svårare väg till studenten eftersom det ställer stora krav på att du har engagemang, självständighet och initiativförmåga.

Lärlingsutbildning är till för sådana som inte klarar någon annan utbildning

8

Det viktiga är att följa sitt intresse. Gör du det har du större chans att hamna med likasinnade, som du troligtvis kommer överens med. Lektionerna blir också roligare då!

Det är viktigt att hitta en skola där man passar in

grön2.png

hitta din utbildning!

Nyfiken var du kan gå måleri? Spana in hela listan med gymnasieskolor.

bottom of page